MAGICZNY sernik, który każdego oczaruje…
Inspirację do tego sernika zaczerpnęłam z przepisu zamieszczonego na stronie Kwestia smaku. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji. Najczęściej wynikają one z faktu, iż nie czytam do końca przepisów albo po prostu chcę dać coś od siebie. W ten sposób powstał przepyszny sernik, którym zawsze oczarowuję s

Składniki:
Należy przygotować: tortownicę – 26 cm, papier do pieczenia, blaszkę z ciepłą wodą. Tortownicę wyłożyć papierem, a blachę z ciepłą wodą należy wstawić do piekarnika. Wytwarzająca się podczas pieczenia para sprawi, iż ciasto będzie bardzo delikatne, wilgotne, będzie sprawiało niemal ugotowanego, a nie upieczonego.

Spód ciasta:
 200 g ciastek (zblendowanych)
 1 łyżka kakao
 100 g masła (rozpuszczonego)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Powstanie masa przypominająca mokry piasek, nie będzie zwarta- bardziej sypka, ale tym nie należy się przejmować. Spód będzie po upieczeniu będzie spełniał swoja rolę.

Masa serowa:
 600 g twarogu zmielonego (u mnie wiaderko z Lidla)
 500 g mascarpone
 40 g budyniu śmietankowego
 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 cukier waniliowy
 5 jajek dużych (jeśli są mniejsze to 6)
 1,5 szk. cukru (jak ktoś woli mniej słodkie można spokojnie dodać tylko 1 szk.)

Wszystkie składniki prócz jajek należy dokładnie zmiksować. Kiedy masa będzie już jednolita należy dodawać kolejno po jednym jajku, stale miksując na nieco mniejszych obrotach. Gotową masę wylać na spód z ciastek w tortownicy.

 

W początkowej fazie pieczenia piekarnik należy nagrzać do 180 C- bez termoobiegu góra/dół. W tej temperaturze piec ciasto 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120 C i następnie piec 100 min. (czasem można z 5 min. dłużej zależy od piekarnika). Po upieczeniu pozostawić jeszcze w piekarniku przez 15 min, następnie uchylić piekarnik i nadal przechować w nim ciasto przez kolejne 15 min.
Po tym czasie należy wystawić ciasto do wystygnięcia. Z uwagi, iż ten sernik jest bardzo delikatny, musi być bardzo dobrze schłodzony w lodówce przez noc.

Dekoracja sernika:
 300 ml śmietany kremówki 30%
 1 łyżka cukru pudru
 2 śmietan fix
 maliny lub borówki, mięta

Następnego dnia można je dopiero udekorować bitą śmietaną z owocami. Należy je ponownie schłodzić. Niestety ciasto to nie należy do szybkich
w wykonaniu, ale zapewniam, że warto uzbroić się w cierpliwość…

 

sernik.jpg

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: