Muffiny dyniowe- w sam raz na halloween

Z tęsknoty za latem- muffiny dyniowe
Muffiny dyniowe należą do jednej z ulubionych potraw moich dzieciaków.
U mnie również mają same plusy tj. szybkie, smaczne i proste. Nie można ich zaliczyć do dań super dietetycznych, ale cóż na diecie to jestem ja a nie moi domownicy…

Przepis na 24 szt. muffiny
Składniki suche:
 3 szk. mąki (u mnie pszenna typ 450, ale można ją zastąpić spokojnie np. orkiszową)
 1 szk. cukru trzcinowego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka cynamonu
Składniki suche przesiać i wyspać do dużej misy.

Składniki mokre:
 1 szk. oleju
 5 jajek
 2 szk. startej dyni ( u mnie piżmowa)
Olej wymieszać z jajkami.

Dodatkowo:
 posiekana gorzka czekolada
 pokruszone płatki migdałów

Do składników suchych dodać składniki mokre tj. jajka z olejem. Wymieszać, dodać dynię oraz ulubione dodatki u mnie czekolada i migdały. Ot i wszystko.
Piec w 175 st. 20-30 min.

 

muffinki dyniowe.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: