Papryka, papryczka, paprykunia…

Z serii szybkie, smaczne oraz łatwe- najlepsze argumenty…

Może banalne, może zbyt proste, ale jednak bardzo smaczne i odpowiednie zarówno na obiad jak i kolację. Tym razem na tapecie papryka faszerowana. Do tej pory piekłam paprykę w całości, obcinając jedynie „wieczko”. Tym razem stwierdziłam, że szybciej i poręczniej będzie przekroić ją wzdłuż. I wyszło super…

Składniki (w zależności od ilości konsumujących:
 4 papryki
 2 marchewki (lub 1 duża)
 cukinia
 1 korzeń pietruchy
 2 ząbki czosnku
 3 szalotki (lub zwykła cebula)
 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
 przecier pomidorowy
 koperek
 ser żółty oraz mozarella
 olej kokosowy/ olej rzepakowy do smażenia
 ulubione przyprawy: u mnie pieprz, sól, bazylia, kurkuma i papryka chili.

 

Marchew, pietruchę, szalotkę i cukinię bardzo drobno pokroić. Podsmażyć na oleju kokosowy (zaczynając w kolejności od najtwardszych warzyw). Następnie podsmażyć mięso z czosnkiem (tym razem na oleju) i wszystko razem połączyć. Dodać zieleninę, przecier oraz doprawić na ostro. Paprykę po umyciu przekroić wzdłuż, napełnić farszem i posypać zerem żółtym
papryka.jpgi mozarellą. Zapiec w piekarniku do zarumieniania na złoto. Ot i to wszystko…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: