Proste, smaczne i szybkie- krem z białych warzyw

Niedziela według moich planów miała zacząć się bardzo wcześnie. Zaprosiłam gości na obiad. Menu ustalone już w piątek, zakupy zrobione w sobotę. Plan – pobudka 6-7 rano, szybkie ogarnięcie tematu i relax. Plan planem a życie życiem. Zaspałam, choć rzadko mi się to zdarza. Obudzona o 9 rano rzuciłam się w wir gotowania. Musiałam menu nieco zmodyfikować i tu świetnie sprawdziła się zupa krem z białych warzy. Zrobiłam ją bardzo szybko, a co najważniejsze okazała się bardzo smaczna…

Składniki:
krem z warzyw.jpg
– bukiet warzyw
– 2 udka
– 2 l. wody
– przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie.
Ugotować bulion. Ja ugotowałam go w szybkowarze, gdyż byłam bardzo ograniczona czasem.

Na zupę zasadniczą:
 3 korzenie pietruszki
 1 nieduży seler (korzeń)
 ½ kalafiora
 4 ziemniaki
 biała część pora
 1-2 ząbki czosnku
 1,5 szkl. mleka
 masło klarowane
 50 ml słodkiej śmietanki
 przyprawy: gałka muszkatołowa, imbir, zioła prowansalskie

Warzywa na zupę zasadniczą pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na maśle klarowanym. Dodać wyciśnięty czosnek, zalać mlekiem i gotować aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie ugotuje się nam bulion.
Wszystko razem zblendować, podlewać bulionem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podlać śmietanką i doprawić do smaku.

Jako dodatek do zupy: ser pleśniowy, orzechy włoskie, ulubione kiełki.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: