Rogalik z marchewki?

Rogaliki marchewkowe, od których trudno się oderwać…
Rogaliki marchewkowe królują w moim domu od kilku lat. Nie znam nikogo, komu one by nie smakowały. Ich główną zaletą poza znakomitym smakiem jest możliwość dłuższego przechowywania, choć u mnie nigdy dłużej nie przetrwały niż jeden dzień. Są smaczne, łatwe w wykonaniu, bardzo efektowne oraz ekonomiczne.

Składniki na ciasto:
 3 szk. mąki (pszenna typ 450) oraz ok. 1szk. na podsypkę
 2 szk. startej marchwi (trzemy na drobnych oczkach, ale nie tych do ziemniaków)
 1 ½ kostki masła
 2 łyżki stołowe cukru pudru
 1 łyżka brązowego cukru
 marmolada.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło, cukry oraz odciśniętą marchew (ale nie na wióry). Dokładnie zarabiamy ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Marchew daje dużo wilgoci. Ciasta nie zagniatamy zbyt długo, jedynie do momentu połączenia składników. Z ciasta sporządzamy grubszy wałek, który dzielimy na 5 części. Każdą część zawijamy
w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
Ciasto rozwałkujemy placki na grubość 2-3 mm. Cały placek smarujemy marmoladą. Następnie nożem do pizzy wycinamy 4 części, które dzielimy na cienkie długie trójkąty. Zwijamy zaczynając od grubszej części. Minirogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z porcji wychodzi ok. 2 blach.
Rogaliki pieczemy w 180 st. C 30-35 min. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego, prawda że łatwe…

rogaliki.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: