Tarta idealna dla gości

Nastał czas imprez, tych zorganizowanych i tych które sami organizujemy?

U mnie sprawdza się zawsze tarta na bardzo kruchym cieście z farszem szpinakowym. Jej głównym atutem jest to, że prócz znakomitego smaku jest mega praktyczna, o ile o jedzeniu można tak się wyrazić. Tarte tę można przygotować wcześniej i jedynie podgrzać przed samym podaniem. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale cóż na odchudzanie jeszcze przyjdzie czas, u mnie również…

TARTA SZPINAKOWA
Spód tarty:
 mąka 240 gtarta.jpg
 masło 160 g
 śmietana 18%- 30 g
 cukier puder 1,5 łyżeczki
 1 żółtko
 szczypta soli

Farsz:
 szpinak mrożony – 1 op.
 3 średnie cebule
 czosnek (wg. uznania, ja daję sporo)
 5 jajek
 ½ słoiczka suszonych pomidorów
 śmietanka 18% 250 ml (słodka)
 ser żółty ok. 100 g
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, bazylia, (i co tam lubicie).

Wykonanie:

Zarobić ciasto kruche (masło z lodówki posiekać z mąką i jajkiem) i zagnieść. Schłodzić w folii w lodówce ok. 30 min. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, przenieść na wałku na blaszkę, formę do tarty (zostawcie trochę ciasta na ozdobienie góry np. plecionka, ja zrobiłam gwiazdki). Ciasto ponakłuwać, przykryć folią aluminiową i wysypać suchą fasolą (żeby boki w trakcie pieczenia nie opadły i tarta nie spuchła). Zapiec ok. 15 min.
w 220 st C. W tym czasie zrobić farsz. tj. odparować szpinak, dodać podsmażoną cebulkę, czosnek, suszone pomidory, doprawić i na koniec dodać rozbełtane: jajka ze śmietanką i startym serem. Wylać na spód tarty. Piec w 180 st. C ok. 35-40 min.
Można przyozdobić do zapieczenia mocarellą.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: