Zupa dyniowa dobra każdą porą…

Chyba mi odbiło?
Dziś zaświeciło słońce, co prawda na krótko, ale jak dla mnie super. Poczułam zbliżającą się wiosnę, od razu nabrałam energii. Po prostu zaczęło i się chcieć… I co z tym zrobić? No koniecznie zupę dyniową, żeby nie było… Zupa dyniowa jest moim popisowy daniem latem i jesienią. Postanowiłam sprawdzić jaka wyjdzie nie ze świeżej, ale z mrożonej dyni, która zostawiłam na ewentualność takiego dnia jak dzisiaj.
Muszę przyznać, że smakowała jak ta z ciepłych dni…

Moje tajne składniki na zupę dyniową (gotuję ją na mięsie drobiowym):
 dynia
 ziemniaki (zwykłe i z 1 batat)
 marchew
 seler, pietruszka korzeń
 gałązka kopru
 por
 suszone pomidory
 jabłka 1-2 szt. (tylko obrać )
Wszystko kroimy na większe kawałki i gotujemy do miękkości.

Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, odrobina cynamonu i kardamonu, zioła prowansalskie, odrobina soku z cytryny i brązowego cukru. Ziele i liść koniecznie wyjąć po ugotowaniu (ja liczę ziarna…)

Pozostałe składniki
 słodka śmietanka
 jogurt naturalny

Wszystko blendujemyzupa dyniowa.jpg, doprawiamy i posypujemy ulubionymi ziarnami.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: