Idealnie kruche ciasteczka

Ciasteczka te należą do grona tych potraw, w których zakochałam się od pierwszego razu… Chyba nie przesadzę mówiąc, że każdy kto ich spróbował nie mógł się od nich oderwać. Ich smak idzie w parze z kalorycznością. Jak mówią starzy dobrzy kucharze: „tłuszcz jest nośnikiem smaku”, i czego jak czego ale dobrego masła to w nim nie brakuje.

Składniki:

Mąka pszenna tortowa typ 450: 600 g

Masło: 400 g

Cukier puder: 200 g

Żółtka: 7 szt.

Szczypta soli

Sok z ½ cytryny

Przesianą mąkę posiekać szybko ze schłodzonym masłem. Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami i po chwili połączyć wszystko razem. Wyrabiać krótko do połączenia składników. Niezbędna będzie do podsypki mąka (ok. 1 szkl.). Ciasto uformować w wałek, pokroić na 5 części, każdą zawinąć w folię i schłodzić przez 1/2 godz. w lodówce.

Z ciasta uformować ciasteczka, które wypiekamy na papierze do pieczenia w temp. 175-180st. C, do chwili uzyskania lekko złotego koloru.

Ciasteczka idealnie się przechowuje w szklanych lub metalowych pojemnikach. Są świetna przekąską dla naszych maluchów do szkoły i nie tylko.

Advertisements

One thought on “Idealnie kruche ciasteczka

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: