Ciemny banan = pyszne ciasto…

Banan zaraz po jabłku jest chyba jednym z najbardziej popularnych owoców. Jego główną zaletą poza smakową jest także możliwość wielorakiego zastosowania w kuchni oraz wygoda w użytkowaniu. To najpraktyczniejszy posiłek, nie wymagający żadnej obróbki, by móc zabrać go ze sobą w ramach przekąski do pracy, szkoły czy na spacer z dzieckiem.

banany canva.png

Nie można tu pominąć jego bogatych właściwości zdrowotnych. Są one bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, wskazane w diecie w przypadku problemów jelitowych czy nadciśnieniu. Mogłabym dużo napisać superlatywów na temat bananów.
Jednak dzisiejszy wpis chciałabym poświęcić praktycznemu rozwiązaniu w przypadku posiadania większej ilości bardzo dojrzałych bananów, tzn. plamistych, brązowych, których dzieciaki nie bardzo chcą już jeść. W przypadku takich bananów o dziwo, iż gorzej wyglądają wizualnie tym są smaczniejsze, zdrowsze, słodsze. Ale cóż nie zawsze udaje mi się przekonać te moje uparciuchy. Ale cóż, jestem pewna, że zanim ukończą 30 rok życia będą jadły wszystko co mega zielone, zdrowe, wartościowe. Będą swoje pociechy przekonywać do tego z lepszym, albo gorszym efektem. Oj znam to z autopsji…

Tym razem przepis na ciasto bananowe. Było już marchewkowe, buraczane, szpinakowe, pora na bananowe.

ciasto 1.jpeg

 

Składniki:

  • 4 dojrzałe (bardzo dojrzałe) banany
  • 80 g masła (roztopionego)
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1 jajko oraz 1 żółtko
  • odrobina wanilii (może być) esencja lub nawet cukier wanilinowy)
  • 1 łyżeczka sody
  • spora szczypta soli ( o dziwo podkreśla słodycz ciasta)
  • półtorej szkl. mąki pszennej

Sposób wykonania (mało skomplikowany):

W misce rozgnieść widelcem banany, dodać roztopione masło. W drugiej misce zmieszać mąkę z sodą, wanilią. Roztrzepać jajka z cukrem. Wszystko razem połączyć bez konieczności używania miksera. Ot i wszystko. Keksówkę posmarować masłem, oprószyć mąką. Piec w 175 st. C przez ok. 60 min. tj. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

ciasto 3.jpeg

smacznego

 

Advertisements

2 thoughts on “Ciemny banan = pyszne ciasto…

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: