Jak się uczyć to tylko od tych najlepszych…

Inspiracją do tego sernika był przepis zaczerpnięty z strony Moje Wypieki. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś tam nie pozmieniała. Ale przepis był tak idealny, że moje wzmianki są jedynie kosmetyczne.

sernik 3.jpeg

Składniki:
Należy przygotować: tortownicę – 26 cm, papier do pieczenia, blaszkę z ciepłą wodą. Tortownicę wyłożyć papierem, a blachę z ciepłą wodą należy wstawić do piekarnika. Wytwarzająca się podczas pieczenia para sprawi, iż ciasto będzie bardzo delikatne, wilgotne, będzie sprawiało niemal ugotowanego, a nie upieczonego.

Mus malinowy:
200 g malin (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki cukru
Maliny zblendować, przetrzeć przez sito i chwilę pogotować z cukrem, aż lekko zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.

Spód ciasta:
 200 g ciastek (zblendowanych)
 1,5 łyżki kakao
 100 g masła (rozpuszczonego)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Powstanie masa przypominająca mokry piasek, nie będzie zwarta- bardziej sypka, ale tym nie należy się przejmować. Spód będzie po upieczeniu spełniał swoją rolę.

Masa serowa:
 600 g twarogu zmielonego (u mnie wiaderko z Lidla)
 500 g mascarpone
 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 1 cukier waniliowy
 5 jajek dużych (jeśli są mniejsze to 6)
 1 szkl. cukru
Wszystkie składniki prócz jajek należy dokładnie zmiksować. Kiedy masa będzie już jednolita należy dodawać kolejno po jednym jajku, stale miksując na nieco mniejszych obrotach. Gotową masę wylać na spód z ciastek w tortownicy.

Na masę twarogową polewać mus malonowy. Ja najczęściej robi takie kropki, kleksy, które przeciągam w fantazyjne wzory.

W początkowej fazie pieczenia piekarnik należy nagrzać do 175 C- bez termoobiegu góra/dół. W tej temperaturze piec ciasto 15-20 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120 C i następnie piec 100 min. (czasem można z 5 min. dłużej zależy od piekarnika). Po upieczeniu pozostawić jeszcze w piekarniku przez 15 min, następnie uchylić piekarnik i nadal przechować w nim ciasto przez kolejne 15 min.
Po tym czasie należy wystawić ciasto do wystygnięcia. Z uwagi, iż ten sernik jest bardzo delikatny, musi być bardzo dobrze schłodzony w lodówce przez noc.

sernik 4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: