Mini pączki czy oponki- wybór należy do Ciebie…

Przepis na twarogowe oponki towarzyszy mi od niepamiętnych lat. Jako dziecko zajadałam się nimi w formie oponek, jednak moje dzieci uwielbiają je w postaci mini pączków.
O zgrozo są równie pyszne co kaloryczne, ale cóż jak karnawał to karnawał… Wszystko jest dozwolone, wybaczone, a nawet śmiem podkreślić zalecane. Są dziecinnie proste
w wykonaniu, ekonomiczne, przepyszne i co najważniejsze nigdy nie masz ich dość…

pączki 3

Składniki:
– ½ kg maki pszennej typ 450 (plus mąka do podsypki, w sytuacji gdy ciasto będzie się kleiło)
– ½ kg twarogu półtłustego
– 1 łyżeczka sody
– 3 jaja
– cukier waniliowy
– ½ szk. cukru
– 1 łyżka spirytusu
– cukier puder do posypania
– olej do smażenia

Twaróg pokruszyć i połączyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Wyrobić na jednolite (nieklejące się ciasto- w razie konieczności podsypanie mąką). Porcjami wałkować na blaty grubości ok. 1 cm. Wykrawać za pomocą kieliszka kulki, które należy smażyć na głębokim tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze i zajadać się nimi bez końca…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: