Babeczkowe kaszotto z warzywami

Na samą myśl o wiośnie przychodzą mi do głowy trzy skojarzenia: zieleń, słońce i idealna figura. No może raczej dążenie do niej. Zbliża się data moich kolejnych urodzin, co nastraja mnie coraz większym zapałem i energią. Tak właśnie energią, którą czerpię z każdej możliwej strony. A jedzenie jest jej największym akumulatorem.

Z serii jutro zabieram ze sobą do pracy:

Składniki:

  • 1 szkl mix kasz ( u mnie orkiszowa, pęczak, bulgur, soczewica)
  • ½ szklanki ugotowanego bobu (mrożony świetnie się sprawdza)
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 garście szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pokrojonej pietruchy
  • kilka oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka parmezanu
  • forma (blaszka) na Muffiny

babeczki kaszitto 2.jpeg

 

Sposób wykonania:

Kaszę ugotować do miękkości (aby była lekko rozklejona). W tym samym czasie ugotować bób, który po ostudzeniu należy oczyścić z łupinek. Szpinak lekko podsmażyć na oliwie z czosnkiem i chili. Pokroić pietruszkę, oliwki, suszone pomidory. Wszystkie składniki połączyć razem, doprawić wg uznania (u mnie pieprz kolorowy, sól). Rozbełtać 2 jajka z łyżką mąki, parmezanem, które następnie dodać do kaszy.

Formę na muffiny wysmarować masłem, napełnić farszem i piec ok. 20-25 min. w 180 st. C.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: