Owsiane ciasteczka z bakaliami…

Jak wiele wysiłku trzeba włożyć w edukację dziecka wie każdy rodzic. Będąc mamą 15-latka i 7-latki na co dzień borykam się z niemal syzyfową pracą w uświadamianiu dzieciom jak ważny jest zdrowy posiłek, dlaczego nie warto kupować reklamowanych batoników itd…

Gotując dla mojej rodziny czasem i ja idę na kompromisy. Przecież nie chodzi tylko o to aby całkowicie wszystkiego dzieciom zakazać. Małymi krokami można zajść naprawdę daleko. Poza tym ja nigdy nie zrezygnują z masła czy jajek. Uważam, że dieta urozmaicona jest najlepsza ze wszystkich, a tym bardziej dla dorastających dzieci.

ciastak 2.jpeg

Składniki:

– 3 jajka
– 1 kostka masła
– ½ szk. brązowego cukru
– 1 szk. mąki (u mnie ½ orkiszowej i ½ pszennej tortowej)
– cukier wanilinowy (u mnie wanilia)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 szkl płatków owsianych
– 200 g. słonecznika
– 50 g rodzynek
– 50 g żurawiny
– 100 g wiórek kokosowych, garść siemienia lnianego i garść sezamu
– ½ tabliczki gorzkiej czekolady (posiekać).

Wykonanie:

Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem i wanilią. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi sypkimi składnikami. Do sypkich produktów dodać ubite jajka i na koniec masło. Wszystko razem połączyć. Formować ciasteczka (zwilżoną ręką) i piec w 175 st. C ok. 15-20 min. (do uzyskania złotego koloru- czas zależy od piekarnika, ja piekę z termoobiegiem).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: