Z tęsknoty za słońcem…

Czy Wy również tak bardzo tęsknicie za promieniami słońca?

Dopiero co zima tak naprawdę pokazała na co ja stać, a ja już mam dość i pragnę wiosny, wiosny… Choć nie widać jej za oknem, to przynajmniej jest na moim talerzu.

dziem 2

A tak przy okazji, to potrzeba jest matką wynalazców. I tu muszę się przyznać, że potrzeba dżemu zrodziła się z chęcią na naleśniki. A że akurat jestem chwilowo uziemiona w domu i jakiegokolwiek dżemu w mojej spiżarni już brak, musiałam go sobie sama stworzyć. Niemal celebrowana przeze mnie ostatnia dynia ze spiżarni świetnie wkomponowała się w kilogramy cytrusów, które w ostatnim czasie pochłaniam bez umiaru. I w ten oto sposób powstał bardzo szybko dżem dyniowo-pomarańczowy z odrobiną nuty cytryny, limonki, imbiru i cynamonu.

Składniki:
-1 kg pokrojonej dyni (mrożona również spełni swoje zadanie)
-4 pomarańcze
– 1 cytryna
– 1 limona
– 1 łyżka startego imbiru
– 1 laska cynamonu
– 1 szkl. brązowego cukru (cukier dodaję wg. smaku)

Wykonanie:

Dynię zasypać cukrem na ok. 1 godz. Następnie podlać odrobiną wody (1/3 szkl.) i lekko podgotować z laską cynamonu. Z 2 pomarańczy dokładnie wycisnąć sok, z 2 pozostałych wyciąć fileciki. Wrzucić do dyni i razem gotować, co chwile mieszając. W tym momencie dodałam również imbir, który nie tylko ma wspaniałe właściwości smakowe, ale również prozdrowotne. Z cytryny i limonki zetrzeć skórkę (oczywiście po uprzednim ich wyszorowaniu i sparzeniu), wycisnąć sok i dodać do bazy. Wszystko razem pogotować – ok. 1 godz. Kiedy dynia będzie już miękka, wyjąć laskę cynamonu i wszystko zblendować. Można oczywiście doprawić dżem cukrem lub cytryną wg. uznania.

Dżem ten nie należy do klasycznych powideł, które smażone są przez trzy dni. To raczej szybki dodatek do krótkiego przychowania w lodówce. Oczywiście można go przygotować do spiżarni, ale wówczas należy go dłużej smażyć i następnie zapasteryzować.

Z uwagi , iż nie wyszło go dużo jak dla armii wojska i jest bardzo smaczny nie przetrwa w mojej lodówce dłużej niż kilka dni.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: