Pasta z pieczonych warzyw- inspiracja ze “Smak życia” Agnieszki Maciąg

Jakiś czas temu, za sprawą mojej cudownej Basi natknęłam się na książki Agnieszki Maciąg. Mam wrażenie, że są napisane specjalnie dla mnie. Ostatnio niemal połknęłam jej „Smak życia”. To cudowna książka kulinarna, która nie stanowi jedynie suchych przepisów, ale opowiada o radości z jedzenia, celebrowania ulubionych smaków oraz poznawania nowych. Jako, że jestem Nie-leniwą Panią Domu, która jak każda kobieta czasami po prostu jest leniwa, stwierdzam, że przepisy Agnieszki są idealne dla mnie. Ich cechą wspólną jest prostota w wykonaniu oraz wbrew pozorom również w składnikach. Dziś pierwszy przepis zaczerpnięty od Agnieszki.

IMG_20180616_125755.jpg

Składniki:
2 bakłażany
3 czerwone papryki
1 główka czosnku
6 szalotek
Oliwa z oliwek oraz ulubione przyprawy: u mnie sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka

IMG_20180615_113459.jpg

Wykonanie
W nagrzanym do 180 st. piekarniku upiec pokrojone bakłażany, paprykę oraz obrane szalotki (wszystko skropione oliwą). Piec ok. 15 min. Po tym czasie dorzucić obrany czosnek i ponownie piec ok 20-25 min. Warzywa po wystudzeniu wystarczy dokładnie zblendować i doprawić wg. uznania. Pasta jest idealna do chrupiącego pieczywa.

IMG_20180616_112545.jpg

Smacznego…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: