Mini babeczki z kaszy i warzyw…

 

babeczk 1.jpeg

Nic tak nie rozwija kreatywności, jak potrzeba zmian i urozmaicania. Niestety, a może jednak stety moja rodzina należy do kategorii z tych dość kapryśnych i wymagających jeśli chodzi o kulinaria. Zwykła kanapka albo drożdżówka pięć razy w tygodniu na drugie śniadanie w ogóle nie wchodzi w grę. Może to i dobre, bo przynajmniej ja mam się okazję wykazać i poeksperymentować, a moje dzieciaki i pan mąż mają okazję spróbować za każdym razem czegoś nowego (żeby nie było tak cudnie, nie zawsze przyjmują wszystko z oczekiwanym entuzjazmem)…

Składniki na 22 mini babeczki (forma na minimufinki)
– 1 kubek ugotowanej kaszy (u mnie biała niepalona)
– 2 jajka
– duża kulka mozzarelli (pokrojona w drobną kostkę)
– ½ szk. zielonego ugotowanego groszku (może być z puszki)
– ½ szk. ugotowanego i obranego bobu
– ½ szk. pokrojonych suszonych pomidorów (tych suszonych w słońcu)
– 1 ząbek czosnku
– garść świeżego, pokrojonego szpinaku
– koper i nać pietruszki
– 2 podsmażone na maśle szalotki
– sól, pieprz, bazylia, chili
– odrobina masła do posmarowania blaszki.

babeczki 2.jpeg

Wszystko razem połączyć. Napełnić foremki i piec ok. 10-15 minut w 160 st. Po upieczeniu delikatnie łyżeczką wyjąc do wystudzenia. Babeczki są świetne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: